Monday, 31 December 2012

PAKEJ UMRAH ZIARAH CAIRO (MESIR) - CUTI SEKOLAH 15 DIS- 29 DIS 2013                                            
           ATURCARA PERJALANAN UMRAH  ZIARAH  CAIRO (MESIR).
                                                15  HARI 13 MALAM.
         PENERBANGAN KUWIT  AIR PADA  15 DIS  HINGGA  29 DIS  2013.
Nota. Aturcara ini adalah sebagai bahan rujukan sahaja ia tertakluk kepada perubahan semasa mengikut budi bicara pehak syarikat berpandukan kepada jadual penerbangan dan permasaalahan semasa di Mesir, Madinah dan Mekah.
TARIKH
PESAWAT
DESTINASI
PELEPASAN
  KETIBAAN


HARI DAN TARIKH
         TEMPAT    
                                PERKARA
Hari 1,                      15 DIS  2013

Kuala Lumpur dan Cairo.


   MT, MM.
Berkumpul diaras 5 KLIA, tiga jam sebelum berangkat iaitu jam   malam,petugas kami akan menanti anda di KLIA. Sampai di Cairo wakil dari syarikat akan membawa anda menaiki bas dan menuju ke rumah pelajar negeri Wilayah Persekutuan  Malaysia untuk makan tengahari dan solah jamak, seterusnya jemaah akan dibawa melawat kubu pertahanan Sultan Salahuddin Al-Ayubi, Masjid Muhammad Ali Pasha, Istana Jawhara, Tugu peringatan dan makam Presiden Anwar Sadat.Panorama perang 6 oktober 1973.
Hari 2,
16 DIS  2013
 Cairo.


SP, MT,  MM.
Sarapan pagi di Hotel, seterusnya jemaah akan dibawa melawat Pyramid, Sphinx, Kedai minyak wangi, Masjid dan Makam Imam Shafie, membeli belah di bazar Khan Khalili,Masjid Al-Azhar,Masjid Saidina Husin,Masjid  Amru Al-Ass,Masjid  Sultan Hassan(masjid 4 mazahab)
Masjid Rifae,Kilang kristal dan menaiki bot menyusuri sungai Nil.
Hari 3
17 DIS 2013

 Iskandariah.

SP, MT, MM
Sarapan pagi di Hotel, seterusnya jemaah dibawa ke Iskandariah.berehat sebentar melihat Taman haiwan. Di Iskandariah jemaah dibawa melawat Taman bunga Montaza, Istana Raja Farouk, makam Lugman Al-Hakim, Masjid dan makam  Nabi Daniel, makam Imam Al-Busiri dan Kubu pertahanan Sultan Qaitbey.
Hari 4,
18 DIS   2013
Cairo dan Madinah
SP. MT. MM
Selepas sarapan pagi jemaah akan dibawa  ke lapangan terbang Cairo untuk menuju ke Jeddah.Dari Jeddah menaiki bas menuju Ke Madinah Check in Hotel,
Hari 5
19 DIS  2013

Madinah
SP. MT .MM
Selepas sarapan pagi jemaah akan dibawa melawat masjid Nabawi, Ziarah di Raudhah, mimbar nabi,mihrab nabi, Ziarahi Rasulullah,Saidina Abu Bakar dan Saidina Omar.Jemaah lelaki dan wanita pergi berasingan.Petang Acara bebas, sekiranya jemaah hendak membeli belah dipasar kurma boleh diatur.
Hari 6
20 DIS  2013

Madinah
Selepas sarapan jemaah akan dibawa melawat Masjid Quba’, Kilang mencetak Al-Quran, Masjid Qiblatain,Jabal Uhud ,makam Syuhada Uhud, masjid 7,tapak peperangan Khandak dan kebun  kurma.Sebelah petang sekira jemaah sepakat hendak pergi ke kebun kurma orang Malaysia dan makan malam dan beriadah disitu dikenakan bayaran tambahan untuk pengangkutan.
Hari 7
21 DIS  2013

Madinah dan Makkah
Selepas makan tengahari jemaah akan menaiki bas menuju ke Mekkah.Singah sebentar di Bir Ali untuk berniat UMRAH dan berikhram. Setiba di Mekah Check in Hotel makan malam, selepas itu jemaah akan dipimpin oleh Mutawwif untuk menunaikan rukun-rukun umrah sehingga selesai.
Hari 8
22 DIS  2013


Makkah
Acara bebas, sekiranya ada jemaah yang hendak menunaikan ibadah umrah lagi boleh beritahu wakil syarikat.untuk dibawa miqat  di Tanaim(bayaran tambahan untuk Van dikenakan setiap orang).Jemaah adalah disarankan sekiranya tiada membuat umrah perbanyakan tawaf sunat di kaabah,atau melaksanakan amalan-amalan sunat yang lain serta berniat iktikaf di Masjidil Haram.
Hari  9
23 DIS  2013

Makkah
Selepas sarapan pagi jemaah akan dibawa ke Munasik Haji,melawat Padang Arafah,Jabal Rahmah, MuzdalifahMina (terdapat 3 jamrah),Jabal Thur, Jabal Nor dan Masjid Jaaranah(jemaah yang hendak menunaikan Umrah boleh berniat Umrah disini).
Hari 10
24 DIS   2013

Makkah
Acara bebas. Disarankan seperti acara bebas diatas.Sekiranya ada jemaah yang hendak mendaki Jabal Nor atau jabal Thur boleh beritahu Syarikat, persiapan perlu dibuat di Malaysia lagi dengan membawa kasut sukan.
Hari 11
25 DIS   2013

Makkah
Selepas sarapan jemaah akan dibawa ke Hudaibiyah, melawat Muzium Makkah dan Kilang membuat kelambu Kaabah(sekira mendapat kebenaran dari kerajaan saidi), melawat ladang unta  dan ke Masjid Hudaubiyah,  (jemaah yang hendak menunaikan Umrah boleh berniat umrah disini.
Hari 12
26 DIS  2013

Makkah
  Acara bebas. Disarankan seperti acara bebas
Hari 13
27 DIS 2013
Makkah
Acara bebas, disarankan seperti diatas.Sebelah malam.Sekiranya ada jemaah yang hendak membuat kebajikan untuk arwah dialu-alukan sumbangan , kita akan buat doa arwah dan kenduri nasi mandi.di padang pasir Perkampungan Nor Muhammad
Hari 14
28 DIS  2013

Makkah , Jeddah/ Kuala Lumpur
Jemaah bolehlah melakukan Tawaf Wida’(waktu akan diberitahu). Jemaah akan di bawa  melawat bandar Jeddah, makan tengahari dipantai masjid Terapung, seterusnya di bawa kelapangan terbang untuk menuju ke Kuala Lumpur.
Hari 15
29 DIS 2013

Kuala Lumpur
Tiba di Kuala Lumpur.
HARGA PAKEJ
DEWASA
 4-5 orang sebilik
 RM  6,890.00
3 orang sebilik
 RM  7,190.00
2 orang sebilik
 RM  7,390.00
Nota: Harga tertakluk pada pindaan mengikut perubahan harga hotel,tiket dan visa.                     
 HOTEL:                                                                                                                                                            Cairo      : 3 star – Tiba Pyamid                                                                    
Madinah  : Suraya Taba @ setaraf.                                                                                       
 Makkah :   Jawarat firdaus  @ setaraf  HARGA TERMASUK:                                                                                                                                   
1.Tiket kapalterbang kelas ekonomi, 2. Cukai dan Insuran lapangan terbang. 3. Pengangkutan darat. 4. Makan dan minum 3 kali sehari. 5. Perkhidmatan Mutawwif. 6. Sepuluh liter air zam-zam. 7. 1 bag kembara, 1 bag sandang dan buku panduan.
HARGA TIDAK TERMASUK:                                                                                                                                   
 1.Tips untuk pemandu pelancong dan pemandu. 2. Lebihan bagasi. 3. Perbelanjaan peribadi.     
  4. Insuran pengembaraan RM 40 .5. Tip angkat baran di Hotel dan lapangan terbang.

Bayaran terus atas nama: D ARRASYH TRAVEL AND TOUR SDN. BHD.                      
                          No Akaun Bank Islam: 08068010032069.
 *Penerangan dan taklimat akan diberi dari masa- kesemasa oleh Mutawwif mengenai               
 1. Ibadah umrah  2. Kelebihan kota Madinah dan Makkah. 3. Majlis kenduri dan doa arwah.  4.Taklimat tawaf wida’.

1. Bagi jemaah wanita sebelum berniat umrah sila kemukakan masalah anda kepada pebimbing umrah bagi kelancaran  umrah  2. Sebelum meninggalkan kota Makkah,sekiranya jemaah ada keraguan hendaklah merujuk kepada Mutawwif samada wajib dikenakan Dam atau tidak atas kesalahan ketika menunaikan umrah.3. Sekiranya ada jemaah yang berhasrat untuk bersedekah untuk arwah atau berhajat untuk akikah anak  sewaktu ditanah suci  bolehlah hubungi petugas D ARRASYH TRAVEL pihak kami akan membuat kenduri doa arwah dengan jamuan nasi mandi.

HUBUNGI:                                                                                                            
HJ JOHARI: 019-5003340                                                                                                                                        e-mail : titisan_minda@yahoo.com.                                                                                                                                                              

No comments:

Post a Comment